Många människor drömmer om att få starta en egen camping. Om du gillar att vara ute i den friska luften och få möjlighet att träffa nya människor är en camping en mycket rolig plats att driva. Precis som med alla typer av verksamheter krävs det dock en hel del planering för att komma igång. Det första är att fundera på vad det är för typ av camping som du vill ha. Det finns mängder med olika campingar att välja mellan, t.ex. permanenta campingar eller säsongsbetonade campingar. Det finns även alternativ där bara husbilar är tillåtna eller som riktar sig till en viss typ av målgrupp.
Oavsett vilken typ av camping du vill starta finns det en sak som de allra flesta har gemensamt. Ju fler produkter och tjänster som campingen kan erbjuda, desto större intäkter kan man också räkna med. Jämför man med många andra branscher så är campingar en bransch som är ganska reglerad och det är inte ovanligt att du kommer behöva ett ordentligt startkapital för att komma igång.
Viktiga saker att tänka på när du ska starta en camping
Här nedan listar vi några av de viktigaste sakerna du behöver veta när du vill starta upp en egen campingplats.
- För campingplatser finns det en hel del grundkrav. Det kan handla om allt från att gästerna ska kunna vara säkra, till att ovälkomna besökare snabbt ska kunna avlägsnas från platsen. Det kan även handla om belysning såväl som vatten. Fundera på om du vill installera ett enskilt avlopp eller om du vill använda dig av andra alternativ. Det förstnämnda kommer med en hel del fördelar, men här behöver du anlita en professionell VVS-firma för uppgiften.
- Din campingplats behöver ha ett brandskydd som är fullt fungerande, samt ha toaletter och duschar tillgängliga för gästerna. Hur många toaletter och duschar du kommer att behöva bestäms av Socialstyrelsen.
- En campingplats kräver ett bygglov. Det betyder att du kommer behöva ansöka om tillstånd för att få anlägga din camping. Eftersom handläggningstiden kan vara lång är det viktigt att ansöka om bygglovet så snabbt som möjligt. Om du ska utföra enskilda åtgärder utanför detaljplanen behövs dock inte alltid ett bygglov, men hör dig för med kommunen för säkerhets skull.
- Din camping behöver kunna erbjuda teknisk utrustning. Det kan t.ex. handla om tillsyn, latrintömning, matlagningsmöjligheter eller servicebyggnader. Då branschen är mycket hårt reglerad är det viktigt att du har koll på alla krav som behöver uppfyllas.