Vandringsleder och camping

Sverige bjuder på fina vandringsleder från norr till söder som slingrar sig genom nationalparker och fantastisk natur. Det finns inget bättre sätt att upptäcka och uppleva våra vackra landskap och orörda natur. Du kan vandra ensam, tillsammans med din partner, i sällskap med vänner eller med hela familjen. Vandringslederna har olika svårighetsgrader, längd samt varierande terräng så det är rekommenderat att välja den vandringsled som passar bäst. Vid större vandringsleder finns vanligtvis möjlighet att bo på ett hotell eller pensionat för att förbereda vandringen eller vila upp sig efteråt. Många av vandringslederna har campingplatser i närheten vilket gör det möjligt att göra dagsutflykter med familjen utan att behöva bära på packning.

Vandring med barn

Vandringsleder som till exempel Söderåsens Nationalpark, Höga Kusten, Tivedens Nationalpark, Åsnens Nationalpark och Trollskogen på Öland erbjuder tältning på Campingplats i närheten och passar utmärkt för vandring med barn. I Söderåsens Nationalpark finns det både längre och kortare vandringsslingor varav en del kan vandras med barnvagn. Vandring i Höga Kusten bjuder på en ojämn och kuperad terräng med fantastisk utsikt. Men finns olika långa vandringar att välja mellan varav en del passar utmärkt för barn. Tivedens Nationalpark har leder med olika svårighetsgrader och längder så det gäller att välja de mer barnvänliga lederna. På Åsnens Nationalpark finns strövarstigar varav en del har tillgänglighetsanpassats för barnvagn och rullstol. Trollskogens Naturreservat på Öland erbjuder en fantasieggande sagolik natur med fina vandringsleder. Här finns bland annat en tilljämnad stig där du kan vandra med barnvagn samt en tillgänglighetsanpassad och något kortare slinga.

Svenska vandringsleder

Det finns massor av vandringsleder över hela Sverige redo att upptäckas. Svenska Turistföreningen har en samlingssida där de presenterar de flesta lederna och deras geografiska läge. Du kan hitta massor av information om lederna till exempel deras kvalitet och popularitet. Det kanske bästa och enklaste sättet att resa till din utvalda vandringsled är med bil. Det blir betydligt enklare att transportera allt du behöver för ditt camping och vandringsäventyr än att resa med tåg eller buss. Om du inte har en bil eller behöver byta till en större (eller mindre) bil är Riddermark Bil ett bra val. Företaget är störst på begagnade bilar i Sverige och du kommer att kunna välja mellan ett stort sortiment av bra begagnade bilar som är yngre än 10 år gamla. Alla bilar har givetvis genomgått noggranna kontroller men du får självklart möjlighet att själv undersöka och provköra bilen. Hos Riddermark Bil kan du även byta eller sälja din begagnade bil och företaget erbjuder dessutom hämtning av bilar på många orter i Sverige.

Vandra i världsarvet Laponia

Världsarvet Laponia består av fyra nationalparker samt två naturreservat. Världsarvsområdet är enormt stort och motsvar tre stycken Gotland. Den västra delen av Laponia består av en fjällplatå med sjöar och är ett populärt område för botanister. Den centrala delen, Sarek, består av höga toppar och djupa dalgångar varav flera har glaciärer mellan bergen. Laponias norra och östra del består av urskogar, våtmarker och lågfjäll. Laponia erbjuder vandringsleder (bland annat Kungsleden), fjällstugor och övernattningsstugor beroende på vilken del du besöker. I Sarek finns det inga markerade leder eller logi och kräver vandrare med erfarenhet.