Att köra med husvagn

Ska man iväg på husvagnssemester behöver man i regel köra en bit med husvagnen för att komma dit man ska. Undantaget är förstås om man hyr en husvagn som redan står uppställd på till exempel en camping. Men vad bör man tänka på när man ska köra med en husvagn efter bilen?

Husvagnens vikt

En husvagn är lång och den väger dessutom en hel del. Hos Transportstyrelsen kan man läsa mer om hur tung husvagnen får vara i förhållande till den bil och det körkort man har. Man får inte dra en hur tung husvagn som helst på ett vanligt B-körkort.

Håll hastigheten

När man kör med husvagn måste man också ha koll på hastigheten. Ett husvagnsekipage får inte köra fortare än 80 kilometer i timmen i Sverige. Man måste också ta hänsyn till den väg man kör på. Är vägen smal och krokig kanske man inte kan köra i 80 även om man får det. Om det blåser eller om husvagnen börjar vobbla måste man också kunna kontrollera läget. Det bästa är att gasa på lite tills dess att vagnen ligger stabilt på vägen igen. Då gäller det att man inte kör för fort från början.

Säkra lasten i husvagnen

Inne i husvagnen måste man också se till att lasten är säkrad. Alla skåp och lådor ska låsas i stängt läge, eventuell TV ska sitta fast och alla lösa föremål bör ställas undan. Har man blommor på borden kan de till exempel placeras i husvagnens diskho. Man ska också kontrollera att gasolen är avstängd i husvagnens ugn och spis. Se också till att fälla upp husvagnens stödhjul och stödben innan avfärd.