Får man campa var man vill?

I Sverige finns det en så kallad allemansrätt. Den gör så att alla har rätt att vistas i skog och mark. Hos Naturvårdsverket kan man läsa mer om vad allemansrätten mer ger för fördelar. Just tack vare allemansrätten har man faktiskt också möjlighet att campa på olika platser runt om i landet.

Tälta i skogen

Om man är ute och vandrar i skogen får man slå upp ett tält och stanna en natt utan att be markägaren om lov. Man får dock inte förstöra plantor på en åker, eller övernatta i en trädgård om man inte fått tillåtelse. När man tältar måste man också vara rädd om marken. Man bör till exempel vara försiktig med eld, och allt skräp ska tas med.

Ställa upp en husvagn

Att ställa upp en husvagn var som helst under en längre tid är sällan uppskattat. Man får dock övernatta en eller flera nätter på de flesta rastplatser. Att stå i kanten på en skogsväg eller på en större vändplan kan också vara okej så länge man garanterat inte står i vägen för någon annan som behöver komma fram. Där kan man dock bli ombedd att flytta på sig, och det bör man göra i så fall.