Jobba på distans i Stockholm

Pandemi eller inte så är det många företag som idag låter sina medarbetare arbeta på distans; hemifrån, från ett kafé på stan eller kanske från ett av de många ”coworking-kontor” som finns i såväl city som utanför stan. Större eller mindre organisation, egenföretagare eller anställd som arbetar på distans – oavsett vilka grundförutsättningar du har är valmöjligheterna nästintill oändliga.

Välj det kontor som passar dig bäst

Det finns större och mindre coworkingkontor och du ska välja det som passar dig bäst. Trivs du med att bara ha få människor omkring dig och vill sitta absolut ostört eller föredrar du stora samlingar vid kaffemaskinen och många att nätverka med? Vill du ha ett skrivbord eller ett eget rum? Är det viktigt att det finns möteslokal? Vill du sitta i anrika lokaler i Gamla stan eller i en trendig dito vid Stureplan? Det är några av frågorna du ska ställa dig och innan du bestämmer dig ska du absolut göra ett platsbesök.

Många företag har avtal som sträcker sig över flera år och du blir låst. Väljer du istället att hyra via Workaround har du större frihet och lättare att byta mellan olika kontor. Det som passar ena månaden kan vara fel nästa månad. Med mängder av tillgängliga kontor kan Workaround alltid erbjuda något nytt och du har tillgänglig och flexibel personal som vill hjälpa dig att hitta rätt.

När du hittar ett kontor som passar, hör efter vilka andra företag som sitter på platsen och hur länge de har suttit där. Lång tid brukar betyda att de trivs! Ofta ingår WiFi, städning, pentry/kök, kaffe, larm och printer men ibland inte så, återigen, se till dina behov och välj med omsorg.

Andra platser

En del föredrar coworkingplatser då de vill ha andra människor omkring sig men det kanske inte passar dig. Det kanske inte heller fungerar för dig att arbeta hemifrån utan du måste hitta en annan plats. Vad sägs om en camping? Ställ upp husvagnen eller husbilen på en camping som ligger inom lämpligt avstånd, kanske en där du kan få njuta av havsutsikt medan du arbetar, och njut av lugnet. Framför allt under lågsäsong är campingplatserna lugna och lämpar sig väl för distansarbete. Få andra gäster, inga badgäster på stranden och förmånliga priser. Säkerställ dock att campingen har WiFi i enlighet med vad du behöver. Se också över vilka säkerhetsregler ditt företag har avseende informationssäkerhet, ibland duger inte ett allmänt WiFi. Har du inte husvagn eller husbil går en sådan att hyra och ett annat alternativ är att hyra en stuga. Långt billigare än hotell!

Oavsett varifrån du distansarbetar är det viktigt att du har en god arbetsplats. Arbetsgivaren är inte skyldig att bidra till all utrustning du önskar men se till att du får låna med dig en bra stol, skärm, mus och tangentbord.