Kom närmare naturen!

Allt fler svenskar drömmer om att leva närmare naturen. I alla fall drömmer man om att komma ut i det gröna lite oftare. Här kommer några tips för hur man kommer ut i spenaten oftare!

Campa i naturen

Att komma ut och campa i naturen måste vara det ultimata sättet att bryta mot stadslivets vardagshjul. I Sverige kan vi nyttja

allemansrätten, och göra upp eld på anordnade grillplatser som kommunen sköter. Det viktigaste är att komma ihåg att ta med sig skräpet hem. Ett underställ av ullmaterial är att föredra om man ska vistas länge utomhus, eftersom det värmer även då materialet är blött. Tält och utrustning finns ofta att köpa begagnat om man bara vill prova på campinglivet. Att bo på ett campingområde är ett alternativ, men ger inte samma känsla som att slå upp ett tält i det fria. Många vill gärna kombinera tältande med kanotfärder, vilket tillsammans med en sång vid lägerelden ger den klassiska campingkänslan. Att stirra in i elden när mörkret lägger sig runt om i skogen, är svårslaget som naturupplevelse. Man kan kolla om ens kommun anordnar olika guidade campingturer.

Bosätta sig på landet

Om man själv inte orkar ta sig till de stora vidderna, får man låta dem komma till dörren istället. Flyttar man ut till ett hus på landet, kommer naturen garanterat vara en del av vardagen. Nackdelen är förstås större pendelavstånd. Men vad gör väl det om man åker på mysiga skogsvägar. I botten handlar det om att varva ned, och kanske hitta en annan rytm i livet. Besöker man framtidens bostadssajt Boneo inser man snart att det finns mängder av hus i Sverige som väntar på sina nya ägare. Man ska bara komma ihåg att ett hus som ligger vackert till under sommartid, kan vara svåråtkomligt vintertid om snön rasar ned. På landet finns inte samma service som i staden när det kommer till snöröjning.

Börja en hobby

Om man börjar med en ny hobby, som innebär att man vistas mer i naturen, slår man två flugor i en smäll. Att jogga eller promenera på vandringsleder är ett bra sätt att få se varierad terräng. Samtidigt kommer man garanterat i form. Det bränner fler kalorier att röra sig över stock och sten, än att susa fram över platt asfalt i stan. Luften är syrerik, och det gröna i löven har en lugnande effekt. Det finns alltså inga skäl till att inte röra sig i det gröna. Man bör ha med sig en kompanjon och gärna en mobiltelefon. Är olyckan framme är det skönt att snabbt kunna få skjuts hem. Skor med bra grepp är viktigt för att inte halka på hala stenar eller rötter. Ordentligt med vatten heta dagar är ett måste.