Att vintercampa är kanske inte det första du tänker på när du hör ordet camping. Men det är faktiskt någonting som ändå är väldigt speciellt och trevligare än de flesta tror. Om du får för dig att testa att vintercampa är det några saker det kan vara bra om du har koll på och vet innan du slänger dig iväg.
Kläder och utrustning
Först och främst är det ju en självklarhet att du bör ha med dig rejält varma kläder. Hellre för mycket än för lite. Alltifrån underställ och kängor till mössa och vinterjacka. Det är framförallt för att du troligtvis vill vara utomhus för aktiviteter eller promenader.
Vad gäller utrustning finns det flertalet saker att tänka på. För att hålla dig varm när du sover, ha med varma sängkläder. Ifall det skulle snöa under natten är det väldigt fördelaktigt för dig att ha med snöskyffel och även då en sopborste för att borsta bort snö på taket. Snökedjor kan även vara bra, som du kan sätta på hjulen till bilen för att inte fastna. Andra bra saker du kan tänka på att ta med är verktyg för olika ändamål: värmepistol om någon slang fryser, pannlampa för att kunna se i mörkret och även ved om ditt campingboende tillåter dig att elda.
Ett varmt boende
Detta är ju givetvis nog det viktigaste att tänka på om du bestämmer dig för att campa på vinterhalvåret. Har du en husvagn kommer du att få värmen från en värmepanna som är gasol-, diesel- eller eldriven. Det kan även vara en mix av diesel och el eller el samt gasol. Många husvagnar har en alternativ lösning i form av att man även kan elda under gasolpannan. Fördelaktigt är därför att alltid ha med en eller två extra gasolflaskor som helst är i aluminium eller stål då gasol annars kan förångas sämre vid kyla.
Om du däremot har bestämt dig för att inte bo i husvagnen, och istället bo i tält finns det väldigt bra möjligheter för att hålla värmen. För att hålla värmen så bra som möjligt är bastutält ett bra alternativ där du till och med kan hålla värmen i 40 minusgrader. Det kallas bastutält för att du såklart kan basta i det, men även använda det som boende, arbetsbod och värmestuga. Enkelt att packa upp och ner, samt smidigt att ta med då det allt som allt med ugn och tält endast väger 31 kilo.