Campa med små barn

Att campa med familjen är en trevlig och utvecklande aktivitet. Oavsett hur ni väljer att göra det så behöver ni göra ett antal grundförberedelser. Det är klart att det är bekvämare att campa på en camping än ute i skogen, men ni behöver fortfarande förbereda er ordentligt. Campinglivet kan, om inte alla är med på vad som gäller, bli en prövning.

Köp bra saker

Ska ni campa med barn så är det en god idé att satsa på kvalitet. Om tältet inte håller tätt, eller luftmadrassen går sönder, så ökar risken att det blir gnäll. Och det är något som är svårare att hantera som förälder om förhållandena är primitiva. Köp ett bra och rymligt tält, gärna med någon form av sällskapsutrymme som ni kan vistas i om det blir ruskväder. Om det är tillräckligt högt i tak för att kunna hänga upp en lampa i vars sken ni kan spela sällskapsspel så kan ni få en riktigt fin familjeupplevelse.

Om ni har riktigt små barn med er, köp på er ett extra lager av de saker som barnen eller bebisen behöver för att må bra. Här är till exempel nappflaskor och nappar från Mam bra köp. Även dessa saker måste tåla lite stryk om ni ska bo på liten yta.

Håll ordning och reda i tältet

Den som gjort lumpen vet att ordning och reda är A och O för en behaglig fälttillvaro. Undvik att sprida ut saker i ert tält. Låt inte disk bli liggande utan att diskas direkt. Instifta istället en rutin som säger att när något har använts ska det omedelbart vårdas och läggas tillbaka. Efter det kan ni belöna er med ett glas vin eller en bulle. Att leva utan diskmaskin är besvärligt nog även om ni inte låter disken gro in innan den tas om hand. Glöm inte att dela på jobbet. Det är inte föräldrarna som ska behöva sköta all markservice när ni är på semester heller.

Om ni reser med bil kan en enkel fällbar förvaringsmöbel att ha i tältet rädda hela semestern. Ha hyllor avsedda för de saker som används ofta. Märk gärna upp hyllplanen med kirurgtejp och märkpenna så att ni lätt hittar det ni söker, även i mörker. En sak som det är extra viktigt att hålla reda på är givetvis toapapper. Det finns få saker som är så irriterande som att behöva gå på toa mitt i natten och så hittar man inte pappret, eller ännu värre: någon har lämnat det ute i regnet. Samma gäller för eventuella blöjor som måste förvaras torrt och på ett ställe där ni alltid vet var de finns. Förvara gärna plastpåsar på samma ställe så att ni enkelt kan kapsla in dem i samband med byte.